za
20 Jan. 2012
#38276

CODUL BUNELOR MANIERE 2012

I Salutul

La intrarea într-o încăpere, orice domn își va scoate pălăria cu eleganță, iar dacă nu are pălărie va scoate un aparat de tuns din buzunar și se va tunde la zero în semn de respect față de persoanele din încăpere, după care va face o plecăciune din cap și va sta astfel cu capul plecat timp de minim 3 minute. După ce va face toate acestea , în cazul în care în încăpere se află o doamnă, va merge înspre dânsa și îi va săruta mâna după care o va linge cu gentilețe pe obraz. După ce va saluta astfel toate doamnele din încăpere, domnul va merge înspre ceilalți domni aflați în incintă, va da mâna cu ei, îi va îmbrățișa, vor da pumn în pumn și umăr în umăr ca semn de prietenie, după care, cel care a intrat are obligația de a-i da un cap în gură celui pe care îl salută, eveniment ce va degenera ulterior într-o bătaie cu tot ce le iese participanților la îndemână, ca între gentlemani.
Dacă o doamnă va intra în încăpere va merge spre fiecare domn și îi va întinde mâna (preferabil murdară) spre a-i fi sărutată, iar apoi va întinde obrazul pentru a fi lins. Ulterior, în funcție de preferințele celor din încăpere și ale doamnei, salutul poate degenera în atingeri subtile de natură erotică sau chiar perversiuni.

II Prezentarea

Dacă la un eveniment, un gentleman va veni însoțit de o persoană pe care interlocutorii săi nu o cunosc, acesta va intra în conversație și va lăsa persoana respectivă să se simtă pe cât se poate în plus. După ce se va asigura că persoana se simte jenată și că se plictisește după lungi minute, sau chiar ore de discuții la care a asistat, cel care a venit însoțit de persoana respectivă va face într-un final prezentările, zicând: “nu cred că-l știți pe ăsta, a venit cu mine, i-am zis să nu vină că o să se plictisească, neștiind pe nimeni dar a insistat, e un prieten de-al meu”, după care se va adresa individului zicând: “zi mă și tu ceva nu sta ca mutu’ că mă faci aici de rușine”.

III Cum ne îmbrăcăm?

Aici intrăm desigur într-o arie mult mai vastă, cu privire la care spațiul de scris nu ne permite să dezvoltăm atât de mult pe cât ne-am dori, astfel că ne vom rezuma la un simplu și relevant exemplu despre cum ar trebui să ne îmbrăcăm în funcție de evenimentele la care participăm. Spre exemplu la nuntă, la restaurant sau alte evenimente de gală. Pentru că nunta, dar și alte petreceri constituie un prilej deosebit de a mânca până ne e rău, de a ne îmbăta precum porcii și de a dansa pe manele, domnilor le este recomandată o cămașă de mătase preferabil de culoare albă și un papion sau o cravată de culoare neagră. La acestea vom asocial o pereche de pantaloni de trening de culoare verde fosforescent și o pereche de cizme elegante de gumă de culoare albă. Doamnelor le este recomandat să poarte la astfel de evenimente o rochie elegantă de seară decoltată, de culoare neagră, iar pe deasupra pentru a da decolteului o aură mai misterioasă o geacă neagră de piele. Ca încălțăminte, la această combinație se poate adăuga la piciorul drept un pantof negru cu toc, iar la piciorul stâng un adidas de culoare albă. La gât, doamnele pot purta, după preferință un colier strălucitor sau un fular de lână.

IV Arta conversației

Este foarte important, pentru a face impresie bună să ne adresăm, indiferent de conjunctură partenerilor noștri de dialog cu maxim respect și să încercăm să dăm dovadă de bună creștere. Astfel, nu putem spune “tu” oricărei persoane. Vom ține cont în primul rând de vârsta persoanei respective (persoanelor mai în vârstă ne vom adresa folosind apelativul “tu”, celor mai puțin în vârstă ne vom adresa folosind apelativul “bă, sau băi”), de statutul persoanei respective (în cazul în care discutăm cu o doamnă vom avea grijă să nu ne adresăm cu “bă” ci cu mult mai elegantul “fă”) dar și de gradul de familiarizare pe care îl avem în raport cu persoana (spre exemplu, unei persoane necunoscute care ni se adresează îi vom spune cu calm “tu cine p**a mea ești, bă/fă?”).

Este important de asemenea să ne alegem momentul potrivit de a vorbi, dar și durata intervenției. Astfel, dacă două persoane discută intens ne vom duce între ei, îi vom întrerupe cu eleganță folosind replica “hai să vă zic un banc”. În cazul în care o persoană ni se adresează și are tendința să monopolizeze discuția vom fi foarte atenți să nu întrerupem persoana respectivă pentru a nu se simți prost. Astfel, vom asculta ce are de spus maxim 2 minute, după care dacă ni se pare plictisitor vom pleca brusc și vom lăsa persoana să vorbească de una singură. Este important totuși să nu monopolizăm nici noi înșine discuția, dar totuși dacă simțim că interlocutorul este o persoană plictisitoare este preferabil să vorbim doar noi decât să ne plictisim.

V La masă

Exemplele sunt pentru o masă la care iau parte 6 persoane. Dacă masa se ia la un restaurant, domnul va deschide mereu ușa și o va lăsa pe doamnă să intre în fața lui după care, când aceasta se va pregăti să intre o va trage înapoi de păr și i se va adresa colocvial cu replica “ce te bagi, fă?”. Ajunși la masă, domnul îi va trage doamnei scaunul astfel încât aceasta să creadă că se va așeza pe el, dar de fapt să cadă pentru a atrage atenția celorlalte persoane din restaurant și de la masă că este o persoană cu simțul umorului. Este foarte important ce comandăm, astfel, în contextul de față cel mai elegant din partea unei doamne este să comande 8 mici cu muștar și o bere , iar domnul ca un adevărat gentleman, va comanda doar muștar. Trebuie să fim atenți apoi la felul în care mâncăm. Astfel, se ia furculița în mâna stângă, iar cu dreapta se ia un mic și se încinge în muștar iar apoi se înfulecă pofticios. Ulterior, după ce am terminat micii, se ia cu mâna unsă sticla de bere și se ciocnește cu putere cu paharele celorlalți care beau vin. La final ne putem șterge la gură cu discreție cu mâneca de la costum, însă atenție! este mult mai elegant să te ștergi cu mâneca dreaptă decât cu cea stângă! În cazul în care avem nevoie să folosim și o scobitoare vom fi atenți să atragem cât mai puțin atenția. Astfel, vom ruga una din persoanele aflate în proximitatea noastră să se uite dacă mai avem resturi de carne între dinți, iar dacă da, vom lua scobitoarea și ne vom scobi cu discreție înjurând.
Dacă una dintre persoanele de la masă se ridică să meargă la toaletă este recomandabil să ne prefacem că nu observăm acest detaliu, fiind de bun simț să evităm întrebări indiscrete de genul “mergi să te caci?” sau altele. De asemenea, dacă una dintre persoane râgâie vom încerca să ne prefacem că nu am observat, iar după 10 secunde să nu zicem “vai, ca un porc ai făcut!” și să râdem zgomotos.

VI Cadourile

Trebuie să fim foarte atenți ce cadouri facem și să ținem cont atât de prilej cât și de persoana căreia îi facem cadoul. Nu este recomandat, spre exemplu, la aniversarea unei doamne să aducem cadou o mașină de găurit, un bax de bere sau o revistă pentru bărbați, la fel cum, la aniversarea unui domn nu îi vom lua un sutien, o față de masă sau o revistă pentru femei. Contează în alegerea cadoului și calitatea și prețul acestuia. Poate fi considerat jignitor ca la un eveniment al unei persoane să oferim un cadou prea ieftin sau de proastă calitate cum ar fi un breloc, un ceas second hand de la chinezi sau un flacon de 2 litri de vin cu coloranți. Nu este elegant nici să facem cadou obiecte de care nu mai avem nevoie prin casă precum un cuptor cu microunde stricat, o ușă ruptă de la un dulap mai vechi sau o pereche de izmene găurite. Dacă trebuie să oferim cadouri copiilor situația este ceva mai simplă, întrucât știm că în ziua de azi copiii se bucură cel mai mult dacă primesc țigări, alcool, prezervative sau gadgeturi.

VII Alte situații

a. Pe budă. Chiar dacă suntem în situații in care nu suntem expuși ochilor critici ai societății este important să ne păstrăm eleganța și demnitatea. Astfel, un domn adevărat va fi foarte atent cum se comportă atunci când stă pe budă. Indiferent că are parte de o diaree spectaculoasă sau de o constipație rigidă, un gentleman va ține mereu capul și privirea sus și nu va schița niciun gest care să trădeze că ar fi afectat de ce se întâmplă, iar după ce se va ridica de pe budă se va șterge doar cu mâna stângă și va trage apa cu cea dreaptă, păstrând în tot acest timp o mină relaxată

b. La scandal. Un gentleman adevărat nu va isca niciodată un scandal, va încerca să medieze orice conflict și va explica tuturor că violența nu este o soluție. Asta dacă nu este nervos. Dacă este enervat și nu are de ales, un gentleman are dreptul să injure și să se bată însă mereu o va face cu demnitate și cu mare atenție ca, deși poate îi rănește pe cei din jur să nu cumva să-i jignească. Dacă este îmbrăcat la costum și este implicat într-o bătaie, un domn trebuie să fie mereu atent să nu își șifoneze cămașa, să nu o păteze cu sânge și să nu îi stea greșit cravata. Pentru ca lupta să fie corectă, gentlemanul trebuie să fie atent ca cel pe care lovește să stea cu spatele sau eventual la pământ să-l lovească brutal și apoi să fugă cu demnitate. Dacă este vorba doar de un conflict verbal, se va ține cont îndeosebi de sfaturile de la capitolul IV și se va încerca respectarea celor pe care îi jignim.

c. Decesul. Este crucial să ne păstrăm demnitatea chiar și când murim și imediat după, astfel, un gentleman adevărat, indiferent de natura morții sale va încerca să-și păstreze verticalitatea și atitudinea demnă. Dacă moare sugrumat sau înecat gentlemanul va evita să horcăie, ba chiar este recomandat să schițeze un ușor zâmbet. În cazul în care moartea survine prin carbonizare, este recomandat să ne păstrăm calmul și să ardem cu demnitate, fără a ne agita, a ne manifesta zgomotos și a urla. Dacă suferă un infarct, gentlemanul va pune cu grijă mâna la inimă, își va cere scuze celor din jur și se va așeza încet pe podea întins, încercând să cauzeze cât mai puțin deranj. Ca o ultimă observație, după moarte, este recomandat să nu puțim cel puțin până când suntem inmormântați și dacă se poate să ne descompunem cât mai demn, sau chiar dacă avem posibilitatea să nu ne descompunem deloc.

sursa: http://zamfy-blog.blogspot.com/

Close ×

mioritice.com folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Mai multe optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.